Kookosöljy

1

30.1.2012 by Millie from Finland


Rakastan kookosta, mutta jostain syystä tutustuin kookosöljyyn vasta muutama vuosi sitten. Sen jälkeen minulla on sitä ollut aina kaapissa, vaikkakin sen käyttö aina silloin tällöin jää. Nyt aion taas tormistautua kookosöljyn käytön suhteen, sitähän voi käyttää lähes kaikkeen!

Itse tein parissa minuutissa luonnoksen, mihin sitä itse käytän niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, mutta sitten löysin netistä 160 käyttötarkoitusta tälle ihmeaineelle – enpäs ole tiennyt, että kookosöljyä voidaan käyttää imettävän äidin maidontuotantoa tehostamaan, ehkäisemään nenäverenvuotoa, lemmikkikissan ja -koiran juomaveteen sekoitettuna, peräpukamiin, täihin ja jopa hiuksiin juuttuneen purkan poistoon! Tuo Hybrid Rasta Mama on muutenkin tutustumisen arvoinen blogi.

Tässä on kuitenkin oma listani, voit siis käyttää kookosöljyä seuraaviin tarkoituksiin ja laittaa sitä mm.

 • pannulle – kokeile varsinkin kokatessasi munakasta, kanaa, kalkkunaa! Näihin kookosöljy käy mielestäni erityisen hyvin, mutta käytän sitä pannulla muidenkin ruoka-aineiden kanssa. Samoin kuin avokadoöljy, kookosöljy kestää hyvin kuumentamista (toisin kuin vaikka auringonkukkaöljy).
 • munan päälle – kookosöljy sulaa ihanasti keitetyn kananmunan päälle ja antaa mineraalisuolan kanssa hyvän lisäaromin tälle terveelliselle välipalalle (luomumunahan sisältää paljon ihmiselle tarpeellisia aínesosia)
 • piparitaikinaan – kookosöljyllä voi korvata voin (tai ainakin margariinin!) vaikkapa sitten piparitaikinassa, ja hyvää on! Tätä voi käyttää muuhunkin leipomiseen.
 • smoothieen – jos tuntuu, että pelkkä viher/hedelmä/marjasmoothie ei ole tarpeeksi täyttävää, laita siihen lisäksi pikkuisen kookosöljyä
 • suklaaseen – yksi raakasuklaan ainesosa tietenkin on kookosöljy
 • sellaisenaan – kookosöljyä tulisi nauttia myös ihan sellaisenaan pari-kolme ruokalusikallista päivittäin, mutta annostelu kannattaa aloittaa varovaisesti, ettei maha mene sekaisin. Tarkemmat annosteluohjeet löytyy mm. jo edellämainitusta Hybrid Rasta Mama -linkistä.
 • kainaloihin – kookosöljyä voi käyttää deodoranttina, mutta monet sanovat sen antavan parhaan suojan hienhajua vastaan, jos kainaloiden pesuun käytetään ainoastaan vettä! Toisaalta sanotaan, että pelkän vesipesun kannattajat eivät tartte edes sitä kookosöljyä. Tätä en ole kokeillut, vaan kookosöljy mielestäni toimii ihan hyvin, vaikka kainaloni pesenkin (luomu)palasaippualla. Joihinkin tekstiileihin tosin jää kookosöljyn tuoksu myös pyykinpesun jälkeen, mutta niinhän deodoranteistakin saattaa hajua jäädä. Ihan 30 asteen helteillä itselläni ainakin tuo kookosöljy fuskaa ja päästää hien hajun läpi, mutta enpä ole sellaiseen deodoranttiin vielä törmännyt, joka tuommoisilla helteillä toimisi ;) Toisin kuin normideodorantit yleensä, kookosöljy ei estä hien muodostumista. Kookosravinto.fi -sivuilla kerrotaan, että “kookosöljyn teho deodoranttina voi selittyä kahdesta syystä: kemiallisesti vakaana aineena se estää myös ihossa olevia härskiintyviä monityydyttämättömiä rasvoja härskiintymästä, toinen selitys on sen teho iholla olevia vieraita bakteereita vastaan”. Samaisella sivulla on muitakin vinkkejä kookosöljyn käytöstä, mm. poppareiden paistosta kookosöljyssä tai  sen käytöstä leivän päällä!
 • kasvoille – toimii siis kasvorasvana (ja vartalovoiteena muutenkin), mutta iho jää tämän jäljiltä öljyiseksi, joten rasvaa naama hyvissä ajoin ennen töihin lähtöä ;)
 • huulille – ihan ok huulirasva, ainakin jos huulet eivät ole todella rohtuneet
 • hiuksiin – kookosöljyä voi sivellä hieman tukkaan suihkun jälkeen, mutta vain hiustenlatvoihin, ettei hiuksista tule rasvaisen näköisiä. Hiukset voi sivellä kookosöljyllä myös ennen suihkua tai jättää aine vaikuttamaan yön yli. Itselläni on juuri ensimmäistä kertaa kookosöljyä kauttaaltaan hiuksissa odottamassa suihkua, joten raporttia seuraa..
 • hiuspohjaan – kookosöljyä voi hieroa myös päänahkaan helpottamaan kutinaa tai hilseilyä (ei omakohtaisia kokemuksia)
 • vaippa-alueelle – vauvan vaippaihottumaan tämä luontainen tuote käy myös (ei omakohtaisia kokemuksia)
 • intiimialueelle – intiimialueen kutinaan (ei omakohtaisia kokemuksia)
 • aurinkovoiteena – monet puhdasta ravintoa syövät ihmiset väittävät, että heille riittää kookosöljyn antama suoja aurinkoa vastaan. Itsekin mieluummin kookosöljyllä sivelisin itseni ja lapseni kuin käyttäisin normiaurinkovoiteita, mutta en silti usko kookosöljyn suojaan niin, ettäkö auringossa kesäisin kokonaan eleltäisiin. Lue vaikka täältä lisää aiheesta.
 • rauhoittamaan oloa – kookosöljyä kehoitetaan myös nappaamaan rauhattomaan oloon!

Kookosöljyä voi säilyttää ihan huoneenlämmössä, tosin kesälämpötiloissa se muuttuu nestemäiseksi, jolloin sitä voi pitää jääkaapissa. Tutkimuksia kookosöljystä on tehty, esim. täältä löytyy linkkejä tutkimuksiin.

Parasta, mitä olen maistanut, on Tropicain kookosöljy, mutta ei tuo alkukuvan Cocovinkaan kookosöljy pahaa ole, joten sitä useimmiten ostan, kun on pikkuisen halvempaa. Kookosöljykin kannattaa ostaa lasipurkissa.

Advertisements

One thought on “Kookosöljy

 1. […] Täällä puhuin kookosöljyn useista käyttömahdollisuuksista ja kerroin kokeilevani kookosöljyä myös hiuksiini. Hieroin öljyä kauttaaltaan hiuksiin, mutta myös päänahkaan ja annoin tämän vaikuttaa yön yli. Lopputulos oli hyvä, tai ihan ok; mitään suurta eroa en osaa kyllä sanoa. Jossain annettiin neuvo, että kookosöljyn jälkeen pitää pestä hiukset vain pienellä määrällä vettä aluksi, sitten vasta runsaammalla vedellä, muuten hiukset jäävät ihan rasvaisen oloisiksi. Itse käytän aina palasaippuaa, en tiedä, peseekö se sitten hiukset eri lailla, mutta mielestäni ihan hyvin öljy lähti pois eikä hiukset mielestäni jääneet kovin rasvaisiksi (pesin tukan kyllä pariin kertaan), mutta ehkä ihan töihin en olisi lähtenyt, vaikka kotioloissa tuo pieni rasvaisuus ei haitannut. Viimeistään seuraavassa pesussahan se sitten lähtee joka tapauksessa. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Contact me

millibaari[at]hotmail.com
Follow Me on Pinterest

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2 other followers

Millie from Finland

My English Blog

MilliBaarin arkea

Klikkaa itsesi kuvasta Bloggerin puolelle!

One of My Favourite Blogs :)

%d bloggers like this: